Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak tendürüst, esnek ve ötümlü bir örgüda olmalı, uz bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf hijyenik katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mürtefi oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birbunca bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en özen etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tatlılık maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve karınime apiko tevkif etmek karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada karınilen bir puro ideal nem değerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine göre oldukça uygun ve karınilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken farklı bir zat bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve asla karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmaslahatimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değmaslahattirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna devran ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en sağlıklı paha bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah öz ortalama 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine kurulu bu cümle sıcaklıktan hür olmadığı karınin mukannen bir devran içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca çokça hararet değmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri bulmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en sağlıklı seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.